Вики о Вешцу
Advertisement

А постоје ствари које се не могу створити чак ни магијом. И постоје поклони који се не смеју примити, ако се не могу узвратити нечим једнако вредним. У супротном, тај поклон ће процурити кроз прсте, истопиће се као комад леда стиснут у руци. Остаће само жал, осећај губитка и кривице…
— Јенефер Гералту

Јенефер из Венгерберга је чаробница, члан Савета и Ложе, љубав живота Гералта из Ривије и помајка Цири.

Рођена је у Белетеину 1173. године. Иако је имала 94 године током догађаја опасаних у Ластавичјој кули, задржавала је млад изглед и лепоту помоћу магије. На врату носи звезду од опсидијана (њен лични амулет).

У бици за Брдо Соден заслепила ју је Фрингила Виго. Вид јој је магично повраћен. Након битке постала је најмлађи члан Већа чаробњака. У Времену презира, током сабора на Танеду, неправедно је оптужена за велеиздају. Из заточеништва ју је ослободила Франческа Финдабар, која је планирала да је учлани у тајну Ложу.

Цири је у многим својим пророчким визијама видела Јенефер претучену и везану ланцима, што се и догодило када ју је истом вртлогу догађаја као и Дуни и Павету изложио Вилгефорц, који је покушао да јој прочита мисли, оштећујући је и присиљавајући да открије место Цириног скровишта.

Advertisement