Вики о Вешцу
Advertisement

Српска едиција књиге Последња жеља, прве књиге у саги о Вешцу - Издање Чаробна књига

Witcher серијал (Пољски: cykl wiedźmiński) од Андржеј Сапковскије серија фантазиских кратких прича (сакупљених у две књиге, изузев две приче) и пет новела оwitcher Geralt of Rivia. Књиге су адаптиране као филм и телевиѕиска серија (The Hexer), компијутерска игра (The Witcher), стрипови итд. Серија новела (не укључујући кратке приче) такође је звана Witcher Saga (Пољски: saga o wiedźminie) или Blood of the Elves saga.

Књиге[]

Напомена: ѕа књиге које још нису преведене на Енглески, дат је приближни превод у наводима.

Колекција кратких прича[]

 • Последња Жеља (Ostatnie życzenie) (1993, Енглеско издање: 2007)
 • Miecz przeznaczenia (Мач Судбине) (1992, кад је књига била други пут издавана, сакупила је касније настале кратке приче и заузима место после The Last Wish)
 • Coś się kończy, coś się zaczyna (Нешто се Завршава,нешто Почиње) (2000) – само две од кратких прича се дешавају у Witcher свету, а само једна од њих је нова.

Новеле[]

 • Krew elfów (Крв Вилењака) (1994)
 • Czas pogardy (Време пропасти) (1995)
 • Chrzest ognia (Крштење Ватром) (1996)
 • Wieża jaskółki (Ластавичина Кула) (1997)
 • Pani jeziora (Госпа од Језера) (1999)

Издавачка историја[]

Кратке приче[]

Witcher серијал почиње као серијал кратких прича, први пут објављена у фантастици, Пољском СФ и фантазиском магазину. Прва кратка прича, "Wiedźmin" ("The Witcher") (1986), писана је за такмичење које је објавио магазин, где је освојила треће место. Прве четири приче о вешцу Гералту — и прича "Droga, z której się nie wraca" ("Пут без Повратка"), која се одиграва у истом свету али много година пре witcher прича — у оригиналу је била део колекције кратких прича под називом Wiedźmin (не одштампана и заборављена; свих петнаест кратких прича су сакупљене у три књиге које је касније објавила суперНОВА.)

Друга колекција кратких прича је била објављена као Miecz przeznaczenia (Мач Судбине). Док је Последња Жеља колекција објављена после Мач Судбине, и замењује Вештац као прва књига, и укључује све приче сакупљене у Вештац са изузетком "Пут са кога се не враћа" (јединој која не укључује Гералта). Све кратке приче унете у Последња Жеља, заузимају место пре оних из Мач Судбине.

"Пут без Повратка", заједно са "Нешто се завршава,Нешто почиње", новонасталом причом о Гералтовом и Јенефер ином венчању, писана као свадбени поклон за пријатеље Сапковског, касније је објављена у књизи Нешто се завршава,Нешто почиње. Остале приче из ове књиге нису повезане са Witcher серијалом ни на који начин. У неким пољским издањима, "Пут без Повратка" и "Нешто се завршава,Нешто почиње" су унете било у Последња Жеља било у Мач Судбине.

Преводи[]

Приче и новеле су превођене на чешки, словачки, немачки, руски, литвански,француски, португалски и шпански. На енглеском језику Ostatnie życzenie (The Last Wish), прва колекција кратких прича, је објављена у Великој Британији од Голанџа у 2007 и биће објављена у Сједињеним Државама од Орбита у 2008. Голанџ је одлучио да прескочи Miecz przeznaczenia (Мач Судбине, другу колекцију кратких прича) и објави Krew elfów (Крв Вилењака, прву новелу у Witcher Saga) у Великој Британији одмах после The Last Wish, чак и ако кратке приче из ове колекције заузимају раније место и уводе неке од ликова који постају главни карактери у новелама. Остаје непознато да ли ће Miecz przeznaczenia или Blood of Elves бити објављена као следећа књига од Ориона у Сједињеним Државама.


Име "witcher"[]

Оригинални пољски превод за "witcher" је "wiedźmin". Енглески превод кориштен од Андржеја Сапковског је "hexer" и то је име кориштено у интернационалној верзији филмске адаптације. Без обзира на то, CD Projekt изабрао је превод "witcher" у The Witcher компијутерској игри, и та верзија је делимично кориштена од Данусије Сток у њеном преводу књиге Последња Жеља, као и од Сапковског лично у књизи Историја и фантастика.

Алтернативно,реч warlock чешће је кориштен у енглеском преводу, док "witcher", који неологизам на енглеском (као wiedźmin на пољском језику) боље описује дух Гералтове професије. Witcher је кориштен као обележје компјутерске игре базиране на књизи и изабран је за енглески превод Последње Жеље.

У Witcher-овом измишљеном свету, "witcher" је окрњен термин конструисан од речи witch (тачан преводу пољске речи "wiedźma") и кориштен од sorcerer да опишу мушкарца са ограниченим магијским способностима.

Дешавање и прича[]

И кратке приче и новеле су изгледале да ће код обожавалаца постати врхунац Пољске фантазије. Приче о Гералту су вредне због глатког ироничног смисла за хумор и суптилном везом са модерном културом (е.г. један од wizards који заузима место на Скупу Чаробњака константно приговара због "еколошких" потешкоћа). Чак шта више,као супротност класичним фантазиским темама, нема поделе на црно и бело. Са друге стране, Гералтов свет није типично црно-фантазиски (где су сви ликови мање или више зли). Сапковски се труди да истакне ниво сивила у сваком (е.г. један од локалних владара обавезује се на инцестоидну везу са сопственом сестром да би показао колико брине за оца – макар по стандардима Гералтовог света).

У Крв Вилењака серијалу налази се пет новела о Гералту, у којима сапковски Везује заједно радње започетеу кратким причама са додатком нових. Осим самог Гералта, друга централна личност је Принцеза Ciri. Њихова прича је постављена као супротност позадини узајамне борбе између Северна Краљевства и Nilfgaard Империје.

Адаптације[]

Графичке новеле[]

Cover of the Geralt graphic novel

Између 1993-1995, приче Сапковског су адаптиране у шест graphic novel (стрипова) од стране Maciej Parowski (прича), Bogusław Polch (цртеж),и самог Сапковског. То су:

 • Droga bez powrotu (The Road with No Return, базирана на краткој причи "Пут без Повратка")
 • Geralt (базирана на краткој причи "Вештац")
 • Mniejsze zło (мање Зло, базираној на краткој причи истог наслова)
 • Ostatnie życzenie (Последња Жеља, базираној на краткој причи истог наслова)
 • Granica możliwości (Границе Могућности, базираној на краткој причи истог наслова)
 • Zdrada (Издаја, базираној на "не искориштеној идеји за кратку причу")

Тренутно Przemysław Truściński (цртеж), Maciej Parowski (Прича) и Сапковски припремају наредну серију стрипова, базирану на три нај важније кратке приче: Kwestia ceny (Ствар цене), Miecz przeznaczenia (Мач Судбине) и Coś więcej (Нешто више), као и новеле.

Филм и телевизија[]

Movie poster

The Hexer је интернационални назив и за Wiedźmin филм (2001) и за телевизиску серију (2002) режисера Marek Brodzki, сценаристе Michał Szczerbic, и продуцента Lew Rywin. У улогзи Гералта је био Michał Żebrowski, а музику је компоновао Grzegorz Ciechowski. Филм је у односу на ТВ-серију скраћен на два сата, и био је јако лоше оцењен како од публике тако и од критике.

13-наест епизода ТВ-серије биће приказане текуће године. Серија је много јаснија у односу на филм који је испао веома збуњујућ, али и даље претставља неуспех. ТВ-серија је била незванично пуштена са Енглеским преводом на интернет.

Игре[]

The Witcher EU box.jpg

Ролплеј игре[]

У 2001 папир и оловка ролплеј игра звана Wiedźmin: Gra Wyobraźni (The Witcher: A Game of Imagination), базирана ка делима Сапковског,издата је од МАГ-а.

Компијутерска игра[]

У 2007 компијутерска ролплеј игра базирана на саги Сапковког The Witcher која је развијена од CD Projekt, и издата за Европско тржиште Октобра 26-тог, а за Америчко тржиште Октобра 30-тог. Претстављана много боље него претходници, и ако је била прва игра ЦД-Пројекта, примљена је јако добро у ревијама како у Европи тако и у Америци.

Радња компијутерске иге одвија се 5 година после завршетка Pani jeziora (последње књиге из серијала).

Картичне игре[]

Две картичне игре базиране на CD Projekt's The Witcher компијутерској игри,дизајниране су од Kuźnia Gier. Једна, Wiedźmin: Przygodowa Gra Karciana (The Witcher: Авантуристичка картична игра) издата је од Kuźnia Gier и продаје се у Пољским продавницама игара, док је друга, Wiedźmin: Promocyjna Gra Karciana (The Witcher промотивна картична игра) једноставнија картична игра додата Колекционарској Едицији The Witcher у неким земљама.

Advertisement